Afgelopen maandag 13 mei hebben wij de stadskudde van Maastricht vanuit de hoge fronten veilig en wel naar Heugem omgelopen. De meeste mensen die wij tegen kwamen onderweg waren razend enthousiast en verrast!
Is dit niet gevaarlijk?
Vaak krijgen we de vraag hoe we het toch elke keer weer voor elkaar krijgen om een kudde van 220 schapen veilig door de drukke stad door het verkeer op de plek van bestemming te krijgen. Wij zijn bij lange routes met minimaal 3 herders en minimaal 2 honden. 1 herder loopt voorop om het verkeer tijdig te waarschuwen en af te laten remmen, dan loopt er nog een herder achterop de kudde. Deze houdt in de gaten dat er geen schapen achterop raken. De derde herder rijdt achter de kudde aan met een volgwagen en pikt zo nodig dieren op die achter blijven en fysiek net niet in staat zijn om de kudde bij te houden. Doordat wij vaker met onze kuddes door drukke omgevingen wandelen, weten zij precies wat er gebeurt, de schapen ervaren dus geen tot lichte stress.
Waarom door de stad ?
De schapen lopen op diverse plekken door de stad Maastricht. Op het moment dat de kudde verplaatst zal worden per trailer ervaren de schapen matige stress doordat ze op de trailer moeten en soms ook gescheiden worden van hun lammeren. Hiernaast kiezen wij er ook om praktische redenen voor om de kudde te voet te verplaatsen, omdat het verplaatsen van de kudde per trailer per 50 dieren moet gebeuren kost dit simpelweg veel meer tijd. We proberen bij het verplaatsen te voet zo veel mogelijk rekening te houden met de doorstroming van het verkeer, vandaar dat we lopen via het centrum en binnenwegen waar dit mogelijk is.
Traditie & ecologie
Van oudsher kwam men schaapskuddes met hun herder in het verre verleden overal tegen in ons landschap. Als mensen hebben wij destijds onbewust bijgedragen aan het ontstaan van verschillende natuurgebieden. Denk hierbij aan de eindeloze heidevelden en in ons mooie Zuid Limburg natuurlijk de zeer bijzondere kalkgraslanden. Om bepaalde gebieden en plantensoorten in stand te houden is men afhankelijk van een schaapskudde. Denk hierbij aan voor de mens onbereikbare plekken zoals zeer steile hellingen en taluds. Hiernaast zorgen grazende schapen er ook voor dat reptielen, amfibieën, insecten en kleine zoogdieren een grotere kans hebben op voortbestaan dan het maaien met machines. De schapen zorgen ervoor dat de grasmat mooi open blijft en er meer ruimte ontstaat voor de ontwikkeling van bloem- en kruidachtige plantensoorten dat weer resulteert in een rijker insectenleven. Ook transporteren de schapen zaden van veel plantensoorten door hun mest en vacht naar andere terreinen waardoor deze soorten zich makkelijker verspreiden tussen de verschillende terreinen.
Het verplaatsen van schapen door onze drukke infrastructuur zorgt dan ook voor een apart straatbeeld, daarom proberen wij mensen bewust te maken van het belang en de functie van de schaapskuddes in ons Limburgse landschap, zowel in stedelijke als landelijke gebieden!
Foto's: © De nieuwe ster Maastricht
Reactie plaatsen
Reacties